Inom dagens musik finns det ett stort antal genrer: dance, pop, rock, hiphop för att nämna några. Vissa av dessa anses dock vara lite mer populära jämfört med andra. Här kan du läsa lite kort om några av de populäraste genrerna inom dagens musik.

Rock

Rockmusiken kom först till på 1950-talet och anses idag vara en av de viktigaste genrerna. I rocken används det mycket elektriska instrument, som elbas, elgitarr, men även trummor, akustisk gitarr och piano. Det är inte ovanligt att folk som älskar musiken klär sig i mörkare kläder och vissa använder smink och har långt hår. Men det beror lite på vilken typ av rock som gäller, genren har nämligen flera underkategorier.

Dance

Dance är egentligen en förkortning på electronic dance music och, förutom dance, går den att förkorta till EDM. Det är en genre som främst riktar sig till dansgolven. Dancemusiken består till stor del av musik som skapats med hjälp av elektroniska instrument som synthesizers och samplers. Det är en väldigt populär genre som tros kommer stanna kvar under framtiden. Några av genrens populäraste stilar är techno, trance och house.

Pop

Popmusiken är en genre som sägs ha funnits sedan 1920-talet och på den tiden var det främst ”populär musik”, vilket pop var en förkortning på. Musiken går att beskriva om ”disco-aktig”. Den har ofta ett lite högre tempo och låtar har många gånger inslag från en rad andra genrer.

Hiphop

Det var i USA, på mitten av 70-talet, som hiphopen utvecklades. Det är en genre som består av assonans, rim och allitteration. En av personerna som var med och utvecklade genren var Afrika Bambataa. Han var en DJ på de populära kvartersfesterna som var populära under 1970-talet. Han rappade även en del om gatugängen och tyckte att alla borde satsa på dancebattles istället för våld. Efter det fick han smeknamnet ”The Father of Hiphop”.

Reggae

Reggae är en väldigt rytmisk genre som utvecklades under 1960- till 1970-talet på Jamaica, den vackra karibiska ön. Trots att den fortsatte utvecklas under ett antal år var det först år 1968 som genren nämndes vid namn. Det är en musik ett lugnare tempo, gärna med passivt trummande.

Det finns självklart fler populära genrer inom dagens musik, dock är de ovannämnda några av de största. Andra exempel är electro och indie.