Ett vanligt sätt att fira musikers framgångar är genom att tilldela dem ett pris. Idag finns det en rad med musikpriser som delas ut till de bästa artisterna inom sitt område. Några av de mest välkända priserna är:

Grammy Awards

Grammys är ett av de större musikpriserna som delas ut till de musiker som utfört enastående prestationer inom branschen. Det går att jämföra detta pris som motsvarigheten till vad en Oscar är inom filmindustrin. Grammys har delats ut sedan slutet av 1950-talet och utses genom en omröstning av de röstberättigade medlemmarna i Recording Academy. Priset har hela 30 kategorier.

Polarpriset

Ett annat populärt internationellt musikpris är Polarpriset. Det grundades år 1989 av Stikkan Andersson och fick namnet efter Stikkans skivbolag, Polar Music. Det delas ut varje år i Stockholms konserthus, har en prissumma på en miljon kronor per vinnare och delas ut av vår kung.

P3 Guld

Vår radiokanal P3 är den som ligger bakom utdelningen av detta musikpris. Priset finns i nio kategorier och delas ut till svenska artister. Fem av kategorivinnarna utses av radiokanalens lyssnare och de resterande utses av en jury. Prisutdelningen har funnits sedan 2003 och hölls under det första året i Växjö. Året därpå flyttades det dock till Göteborg. Exempel på artister som vunnit P3 Guld är Marit Bergman, Kent, The Ark och Håkan Hellström.

Rockbjörnen

Ett annat svenskt musikpris är Rockbjörnen. Det delas ut årligen till Sveriges musiker. Priset skapades av Aftonbladet och det har delats ut sedan slutet av 1970-talet. Det finns 23 kategorier, bland annat årets genombrott och bästa dansband. Vinnarna röstas fram av Aftonbladets nätläsare. De kan rösta på vilken artist de anser passar bäst för de olika kategorierna.