Det är inte någon överraskning att vi alla har olika smak när det kommer till musik. Det går att se, redan i ung ålder, hur olika melodier och låtar påverkar oss, och om det är på ett positivt sätt eller negativt. Musiksmaken kan handla om både olika musikstilar, som klassisk musik eller rockmusik, och om olika tonarter. Smaken är väldigt olika beroende på person.

Vad är det då som avgör om du gillar en viss låt, typ av musik, eller inte? Kommer musiksmaken från föräldrarna eller är det medfött? Spelar kulturen och samhället någon roll i hur vi får vår musiksmak? Eller är det våra personligheter som avgör?

Musiken vi är vana vid

Musiksmaken kan börja, på samma sätt som med maten, att vi tycker om det vi är vana vid. En enkel förklaring är om vi jämför musiksmaken med maten. De som växer upp med enklare kryddor kommer många gånger föredra dessa framför de mer ovanliga och exotiska kryddorna. Det fungerar på samma sätt med musiken, den svenska musiken består till stor del av en åttanotsskala medan andra länder kanske använder sig av tolv noter eller fler. Kulturen är alltså en rätt stor del i vad som bestämmer vår musiksmak. Antalet noter kommer få musiken att låta annorlunda, det märks tydligt ifall vi jämför västerländsk musik med österländsk eller traditionell folkmusik med dagens moderna popmusik.

Det betyder dock inte att vi ogillar musik från andra kulturer. Det finns de som gillar all typ av musik eller föredrar andra kulturers musik. Det beror till stor del på personen, hur öppen och äventyrlig denne är. Än en gång kan vi jämföra detta med våra smaklökar: vissa föredrar nya, spännande maträtter medan andra gärna håller sig till sin egen, traditionella mat som de är vana vid.

Musiksmaken kan ändras

När barnen börjar skolan är det inte ovanligt att de kommer i kontakt med nya musikstilar. Det händer när de träffar andra barn som kanske är uppväxta i olika kulturer, eller endast de som har en musiksmak olik deras egen. Det är inte ovanligt att det bildas gäng runt olika musikstilar, tonåringar identifierar sig ofta med olika musikattityder och stilar. Detta kan även handla om mode. Skulle en artist slå igenom med en låt och plötsligt skaffar sig en annorlunda frisyr händer det att fansen också skaffar den frisyren.

När vi växer upp är det i stort sett omöjligt att undvika kontakt med musik vi inte är vana vid. Det kan ske genom media, förhållanden, resor och så vidare. Vissa fastnar direkt medan vi inte reagerar på andra.

Kort sagt är musiksmaken olika hos de flesta personer, vissa kanske gillar samma musikstil men olika artister. Det finns inget rätt och fel, alla är vi olika.