Musik kan skapas både genom riktiga, fysiska instrument och digitalt med olika ljudeffekter i en studio eller på hemdatorn. Många gånger brukar man kombinera musik med det digitala och instrument. Musik är ett ändlöst, konstnärligt och kreativt sätt att skapa.

Musik inom olika områden

Det finns många områden där man använder musik. Inom filmbranschen har man alltid använt sig av musik då det tillför och förstärker en känsla av en filmscen. Det finns en hel vetenskap bakom musikens förmåga att påverka våra känslor. Enligt Patrik Juslin, professor i musikpsykologi, finns det starka kopplingar mellan musik och känslor och det kan vara allt från en scen i en film, till att musiken väcker minnen från en viss situation i livet, både med sorg och glädje. Musik används också i olika TV-program och serier som introduktionsmusik, eller som en del av programmets innehåll. På stora event såsom stora sportevent eller galor då den förstärker känslan hos publiken. Utan musiken skulle all form av media inte bli lika underhållande och spännande som den är. Inom spelvärlden, där många spelar online, brukar de flesta spel innehålla musik. Musiken förstärker spelupplevelsen och kan ge en adrenalinkick. Om man är en riktig gamer och älskar onlinespel, ska man skaffa sig en riktigt snygg och kraftfull gamingdator som är stationär att spela på!

Musiken som läkande kraft

Musik används även som terapi och anses vara lugnande om man lyssnar på meditativ musik, men kan även vara annan typ av musik beroende på personlig smak. Lugn musik innehåller ofta inslag av fågelsång, porlande vatten, ljudet av vågor eller vinden som susar. Med naturens ljud i kombination med vackra digitala ljudkreationer, kan man få en välförtjänt stund av total avslappning. Inom forskning har man kommit fram till att musik har en enormt läkande kraft. En studie inom forskning visar att musik är läkande och kan fungera som medicin. Studien gjordes på Karolinska Institutet som visar på att musik lyfter fram det friska hos en person med i övrigt nedsatta förmågor.

I alla länder världen över finns det något som heter folkmusik. Folkmusik är traditionell och kan sträcka sig långt tillbaka i tiden. I Sverige har vi folkmusik med både speciella landskapsdräkter och den så kallade spelmanstraditionen. Inom svensk folkmusik ingår även visor och omgjorda psalmer. Ett intressant faktum är att den kände konstnären Zorn satte stark prägel på den svenska folkmusiken genom sina målningar men även genom ett stort eget musikintresse. Han illustrerade skickliga spelmän och anordnade även egna tävlingar i folkmusik. Inom andra kulturer världen över hör man spännande instrument, härliga rytmer av trummor eller höjda utrop mitt i sången.

Vad vore dans utan musik? Musiken tillför och kompletterar alla typer av danser världen över. Inom folkmusik dansar man till musik precis som man även kan göra på dansgolvet, rockkonserten eller på danstävlingar. Musikens vanligaste genrer är jazz, rock, indie, pop, hårdrock, synt eller till exempel dansbandsmusik. Det finns en mängd olika undergenrer till musikens olika huvudteman, men ibland mixar man fler stilar. Musiken gör vår värld mer spännande och genom musiken kan vi på ett kreativt sätt uttrycka känslor och förmedla budskap.