Låt musiken motiveraLåt musiken motivera

Kända musikidolerKända musikidoler

Musiksmaken

Det är inte någon överraskning att vi alla har olika smak när det kommer till musik. Det går att se, redan i ung ålder, hur olika melodier och låtar påverkar oss, och om det är på ett positivt sätt eller negativt. Musiksmaken kan handla om både olika musikstilar, som klassisk musik eller rockmusik, och om olika tonarter. Smaken är väldigt olika beroende på person.

Vad är det då som avgör om du gillar en viss låt, typ av musik, eller inte? Kommer musiksmaken från föräldrarna eller är det medfött? Spelar kulturen och samhället någon roll i hur vi får vår musiksmak? Eller är det våra personligheter som avgör?

Musiken vi är vana vid

Musiksmaken kan börja, på samma sätt som med maten, att vi tycker om det vi är vana vid. En enkel förklaring är om vi jämför musiksmaken med maten. De som växer upp med enklare kryddor kommer många gånger föredra dessa framför de mer ovanliga och exotiska kryddorna. Det fungerar på samma sätt med musiken, den svenska musiken består till stor del av en åttanotsskala medan andra länder kanske använder sig av tolv noter eller fler. Kulturen är alltså en rätt stor del i vad som bestämmer vår musiksmak. Antalet noter kommer få musiken att låta annorlunda, det märks tydligt ifall vi jämför västerländsk musik med österländsk eller traditionell folkmusik med dagens moderna popmusik.

Det betyder dock inte att vi ogillar musik från andra kulturer. Det finns de som gillar all typ av musik eller föredrar andra kulturers musik. Det beror till stor del på personen, hur öppen och äventyrlig denne är. Än en gång kan vi jämföra detta med våra smaklökar: vissa föredrar nya, spännande maträtter medan andra gärna håller sig till sin egen, traditionella mat som de är vana vid.

Musiksmaken kan ändras

När barnen börjar skolan är det inte ovanligt att de kommer i kontakt med nya musikstilar. Det händer när de träffar andra barn som kanske är uppväxta i olika kulturer, eller endast de som har en musiksmak olik deras egen. Det är inte ovanligt att det bildas gäng runt olika musikstilar, tonåringar identifierar sig ofta med olika musikattityder och stilar. Detta kan även handla om mode. Skulle en artist slå igenom med en låt och plötsligt skaffar sig en annorlunda frisyr händer det att fansen också skaffar den frisyren.

När vi växer upp är det i stort sett omöjligt att undvika kontakt med musik vi inte är vana vid. Det kan ske genom media, förhållanden, resor och så vidare. Vissa fastnar direkt medan vi inte reagerar på andra.

Kort sagt är musiksmaken olika hos de flesta personer, vissa kanske gillar samma musikstil men olika artister. Det finns inget rätt och fel, alla är vi olika.

Populära genrer inom musiken

Inom dagens musik finns det ett stort antal genrer: dance, pop, rock, hiphop för att nämna några. Vissa av dessa anses dock vara lite mer populära jämfört med andra. Här kan du läsa lite kort om några av de populäraste genrerna inom dagens musik.

Rock

Rockmusiken kom först till på 1950-talet och anses idag vara en av de viktigaste genrerna. I rocken används det mycket elektriska instrument, som elbas, elgitarr, men även trummor, akustisk gitarr och piano. Det är inte ovanligt att folk som älskar musiken klär sig i mörkare kläder och vissa använder smink och har långt hår. Men det beror lite på vilken typ av rock som gäller, genren har nämligen flera underkategorier.

Dance

Dance är egentligen en förkortning på electronic dance music och, förutom dance, går den att förkorta till EDM. Det är en genre som främst riktar sig till dansgolven. Dancemusiken består till stor del av musik som skapats med hjälp av elektroniska instrument som synthesizers och samplers. Det är en väldigt populär genre som tros kommer stanna kvar under framtiden. Några av genrens populäraste stilar är techno, trance och house.

Pop

Popmusiken är en genre som sägs ha funnits sedan 1920-talet och på den tiden var det främst ”populär musik”, vilket pop var en förkortning på. Musiken går att beskriva om ”disco-aktig”. Den har ofta ett lite högre tempo och låtar har många gånger inslag från en rad andra genrer.

Hiphop

Det var i USA, på mitten av 70-talet, som hiphopen utvecklades. Det är en genre som består av assonans, rim och allitteration. En av personerna som var med och utvecklade genren var Afrika Bambataa. Han var en DJ på de populära kvartersfesterna som var populära under 1970-talet. Han rappade även en del om gatugängen och tyckte att alla borde satsa på dancebattles istället för våld. Efter det fick han smeknamnet ”The Father of Hiphop”.

Reggae

Reggae är en väldigt rytmisk genre som utvecklades under 1960- till 1970-talet på Jamaica, den vackra karibiska ön. Trots att den fortsatte utvecklas under ett antal år var det först år 1968 som genren nämndes vid namn. Det är en musik ett lugnare tempo, gärna med passivt trummande.

Det finns självklart fler populära genrer inom dagens musik, dock är de ovannämnda några av de största. Andra exempel är electro och indie.

Kända musikpriser

Ett vanligt sätt att fira musikers framgångar är genom att tilldela dem ett pris. Idag finns det en rad med musikpriser som delas ut till de bästa artisterna inom sitt område. Några av de mest välkända priserna är:

Grammy Awards

Grammys är ett av de större musikpriserna som delas ut till de musiker som utfört enastående prestationer inom branschen. Det går att jämföra detta pris som motsvarigheten till vad en Oscar är inom filmindustrin. Grammys har delats ut sedan slutet av 1950-talet och utses genom en omröstning av de röstberättigade medlemmarna i Recording Academy. Priset har hela 30 kategorier.

Polarpriset

Ett annat populärt internationellt musikpris är Polarpriset. Det grundades år 1989 av Stikkan Andersson och fick namnet efter Stikkans skivbolag, Polar Music. Det delas ut varje år i Stockholms konserthus, har en prissumma på en miljon kronor per vinnare och delas ut av vår kung.

P3 Guld

Vår radiokanal P3 är den som ligger bakom utdelningen av detta musikpris. Priset finns i nio kategorier och delas ut till svenska artister. Fem av kategorivinnarna utses av radiokanalens lyssnare och de resterande utses av en jury. Prisutdelningen har funnits sedan 2003 och hölls under det första året i Växjö. Året därpå flyttades det dock till Göteborg. Exempel på artister som vunnit P3 Guld är Marit Bergman, Kent, The Ark och Håkan Hellström.

Rockbjörnen

Ett annat svenskt musikpris är Rockbjörnen. Det delas ut årligen till Sveriges musiker. Priset skapades av Aftonbladet och det har delats ut sedan slutet av 1970-talet. Det finns 23 kategorier, bland annat årets genombrott och bästa dansband. Vinnarna röstas fram av Aftonbladets nätläsare. De kan rösta på vilken artist de anser passar bäst för de olika kategorierna.

Musik och träning

De flesta som tränar regelbundet gör det gärna med musik i öronen. Men förutom att det är trevligare att träna till musik kan det även förbättra träningsresultaten en hel del.

När du ska välja musik till träningspasset är den bästa utgångspunkten att välja de låtar du tycker om. Beroende på vilken typ av träning du ska utföra kan du behöva ta en noga titt på låtar med hög BPM, eller beats per minute. Ett tips på hur du kan gå till väga när du väljer musik är att sätta på ett aktivitetsarmband och lyssna på favoritlåtarna. Det ger dig en tydligare bild över vilken musik som ökar din puls mest.

Har du inga favoritlåtar kan du istället leta efter färdiga musiklistor på nätet. Det finns nämligen de listor som innehåller just träningsmusik du kan använda dig av ifall du inte vill skapa en egen lista. Det är också ett sätt för dig att hitta nya låtar du kanske missat. Det finns egentligen inga rätt och fel låtar att träna till, det viktigaste är att du väljer de som verkligen motiverar dig till att anstränga dig mer. Du kan hitta sådana låtar inom de flesta genrer.

Musik och jobb

Precis som för träning kan du bli motiverad att jobba hårdare ifall du lyssnar på lite bakgrundsmusik. Det är många som tycker att jobbet är långtråkigt, men genom att spela upp rätt låt kan de tråkigaste uppgifterna bli uthärdliga.

Till skillnad från träningsmusik bör jobbmusiken vara lite lugnare och inte spelas särskilt högt. Då kommer den bara distrahera dig. En lugnare jazz eller klassisk musik kan vara utmärkta alternativ. Radioprogram är ett annat alternativ som många tycker om att ha på i bakgrunden. Det kan fungera lika bra som musik. Varför inte ett radioprogram där de spelar de populäraste låtarna?

Det spelar ingen roll vilken musik du gillar, genom att spela den i bakgrunden av ditt arbete kommer du förhoppningsvis känna dig mer motiverad till att utföra dina jobbuppgifter.

Det allra viktigaste du bör tänka på är att inte störa eventuella arbetskamrater. Det är inte alla personer som tycker om att ha ett bakgrundsljud, de kan få det svårare att jobba ifall de har ett ständigt ljud runt omkring sig. Dubbelkolla därför med kollegorna ifall de är okej att du spelar lite musik. Annars får du skaffa dig hörlurar.

Justin Bieber

En av de mest populära artisterna idag är Justin Bieber. Till skillnad från andra artister var Biebers start lite annorlunda. Det hela började med att hans mamma laddade upp videor på Youtube där tonåringen spelade gitarr och sjöng. De blev snabbt virala och flera kända artister och skivbolag konkurrerade om att få samarbeta med den unge artisten.

Justin Bieber kommer ursprungligen från Kanada och föddes år 1994. Han slog igenom år 2007 och hans musik kallas ofta tuggummipop. Det är en enkel, dansvänlig och glad musik. Dock har han under den senaste tiden visat att han även klarar av att skriva och framträda mer seriösa låtar. Lonely, som han skrev tillsammans med Benny Blanco, är ett bra exempel på detta.

Att Justin Bieber är begåvad är ingen hemlighet, ju äldre han blir desto bättre verkar han bli. Han har under de senaste åren dessutom fått samarbeta med några av de mest kända artisterna och DJ:arna, bland annat David Guetta och Nikki Minaj.

Men precis som för andra yngre popstjärnor finns det även en lite mörkare sida av Justins framgångar. För ett antal år sedan rapporterades det en hel del om Biebers kriminella beteenden och okontrollerade festande. Som ung var det ovanligt att se Bieber utan ett stort leende. Under de senare åren har han dock förändrats till en lite buttrare man med kaxigare attityd och tatueringar. Som tur är ser det ut som att han har börjat fått ordning på sig själv igen och den nyaste musiken tog verkligen fansen med storm.

Post Malone

Post Malone är en av de senaste popfenomenen som tagit musikindustrin och oss alla med storm. Den amerikanska rapparen började, precis som Bieber, via nätet. Han blev då den mest streamade artisten någonsin utan att han hade ett riktigt skivkontrakt.

Det är dock den enda likheten med Bieber han har. Post Malone är faktiskt yngre än Bieber och det är lätt att se skillnaderna genom att bara kolla på de två. Post Malone är bland annat känd för sina ansiktstatueringar och sitt långa hår. Han har dock trots sitt utseende, som kan se lite skrämmande ut för vissa, ett rykte om att vara väldigt begåvad, supertrevlig och inte ha några problem med att prata om sina inre demoner.

Post Malones största hit var ”Rockstar” som ledde till att hans namn blev känt i de flesta hem över världen. Fansen lockas bland annat av att Post har en cool framtoning samtidigt som den är melankolisk. Det sägs att han är en ung man som föräldrar gärna vill ta hand om samtidigt som tonåringar har lätt att identifiera sig med honom. Han har beskrivits som en bekymrad cool son eller en tuff nallebjörn.

Kontakta oss gärna om du har några frågor, genom att fylla i kontaktformuläret.

turnoffyourtelevision.se – Rolig och intressant information om musikturnoffyourtelevision.se – Rolig och intressant information om musik